4 redenen om meer plantaardig te eten

Plantaardig eten wint steeds meer aan populariteit. Sommigen noemen het een hype. Ik zie het eerder als een toename van mensen die bezig zijn met het wereldwelzijn én hun eigen welzijn. De redenen om over te stappen naar een plantaardige levensstijl verschillen uiteraard van persoon tot persoon. Ik geef je de 4 meest voorkomende redenen.

1. Milieu & klimaat problematiek

De Verenigde Naties zegt in een bepaald rapport dat voor elk belangrijk milieuprobleem, of het nu gaat over ontbossing, verwoestijning, watervervuiling enz., veeteelt in de top drie oorzaken staat. Klimaatsverandering wordt veroorzaakt door onder andere de gassen die koeien uitstoten, via hun boeren en winden. Methaangassen dus. Maar ook door het transport binnen de veeteelt, door verbranding, door de mestverwerking enz. verandert het klimaat.

Niet alleen gigantische hoeveelheden water (veel meer dan voor het telen van planten) maar ook grondoppervlakte zijn nodig voor de vleesindustrie. Denk maar aan al het bos in het Amazonewoud dat moet wijken, en dat terwijl het Amazonewoud cruciaal is voor de gezondheid van onze planeet.

2. Dierenwelzijn

Wie zich bewust is van hoe het er in de vleesindustrie aan toe gaat, weet dat er van dierenwelzijn geen sprake is. Uiteraard geldt dit ook voor alle andere industrieën waar dieren bij betrokken zijn. Denk bijvoorbeeld aan de melkindustrie. Kalfjes worden kort na geboorte weggenomen bij hun moeder, wat enorm traumatiserend is voor zowel de koe als het kalfje. De moeder wordt daarna verder uitgebuit voor haar melk, mannelijke kalfjes worden na vetmesting afgevoerd naar het slachthuis en vrouwelijke kalfjes wacht hetzelfde lot als hun moeder.

Wat dieren moeten ondergaan is simpelweg verschrikkelijk. Punt.

3. Eigen gezondheid

Wie kiest voor een plantaardige levensstijl is zich vaak ook bewuster van zijn/haar voedingskeuzes. Door dierlijke producten te vermijden en méér volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit en noten te eten, verlaag je het risico op hart- en vaatziekten.

Het is wel belangrijk om als vegan of vegetariër gevarieerd te eten. Het is niet de bedoeling om hetzelfde te eten als voordien, maar dan gewoon zonder de dierlijke producten. Ga op zoek naar voedingsrijke vervangers zoals tofu, seitan, falafel enz. Laat je eventueel informeren door een diëtist om te weten hoe je dit best aanpakt.

4. Voedselverdeling en honger in de wereld

Elke dag sterven er veel te veel mensen van de honger. Daarnaast is een groot deel van de wereld ondervoed. Plantaardige voeding kan een duurzame oplossing bieden voor dit probleem.

Van alle beschikbare landbouwgrond op onze planeet wordt 76% gebruikt voor veeteelt en bijna 40% van al het graan dat geproduceerd wordt in de wereld wordt gebruikt als veevoeder. Voor 1 kg rundsvlees is 10-14 kg graan nodig, niet bepaald efficiënt toch? Door onze consumptie van dierlijke producten te verlagen, komt er een grote hoeveelheid graan ter beschikking. Graan dat mensenlevens kan redden.

De druk op het klimaat, onze gezondheid en de dieren rondom ons wordt steeds groter door onze manier van leven. Om te voorkomen dat deze druk te groot wordt, met alle gevolgen van dien, stel ik voor dat we allemaal ons steentje bijdragen en meer plaatsmaken voor plantaardige producten in ons voedingspatroon.