7 redenen waarom je geen resultaten merkt van je workouts

Bewegen is leuk, toch? Het hoort in ieder geval leuk te zijn. Maar naast plezier beleven wil je misschien ook een specifiek doel bereiken. Of je doel nu is meer zelfvertrouwen opbouwen of sterker worden, niets is zo demotiverend als je gewenste resultaten niet behalen. En vooral om niet te weten waar het nu juist aan ligt.

Ik geef je 7 veelvoorkomende redenen waarom je geen resultaten voelt/ziet van je workouts.

  1. Je doet iets dat je niet graag doet

Als ik één tip mag geven om gemotiveerd te blijven en dus je doelen te behalen, dan is het wel om een sport te doen die je graag doet. Kies iets dat jij leuk vindt, dat kan echt eender wat zijn. Je hoeft niet in een bepaald plaatje te passen. Als je iets graag doet, geef je je volle 100%. En dat verschil merk je aan je resultaten.

2. Je warmt niet of onvoldoende op

Het is cruciaal om goed en juist op te warmen voor je start met een workout. Een goede opwarming bereid je niet alleen mentaal en fysiek voor op beweging, maar zorgt er ook voor dat je prestatie tijdens je training verbetert. En een betere prestatie = betere resultaten. Door juist op te warmen vermijd je ook nog eens blessures en verklein je de kans op spierpijn achteraf. Wie gaat er dus de volgende keer de warm-up niet overslaan? Yes, jij!

3. Je rust niet voldoende

Je staat nog niet waar je graag zou willen staan, je bent nog niet zo sterk als je had gehoopt te zijn of je zelfvertrouwen is toch nog niet helemaal wat het zou ‘moeten’ zijn. Dus boek je nog maar een extra groepsles op de dag dat je normaal zou rusten. Herkenbaar? Je lichaam heeft net rust nodig: om te herstellen, om sterker te worden. Gun jezelf voldoende rust. Enkel dan kan je stappen vooruit zetten.

4. Je varieert niet

Steeds dezelfde oefeningen of soort workouts doen, zorgt ervoor dat je op een bepaald moment een plateau bereikt. Daarnaast is steeds hetzelfde doen ook gewoon oersaai. Genoeg variëren is dus niet alleen belangrijk om het interessant te houden maar ook om resultaten te blijven halen.

5. Je eet niet naargelang je beweegpatroon

Eten = energie. Je lichaam heeft brandstof nodig voor je workout zelf maar ook om terug te kunnen herstellen na je workout. Als je veel beweegt, is het normaal dat je lichaam meer eten nodig heeft. You can’t pour from an empty cup. Wat je eet is uiteraard ook belangrijk. Ga voor jezelf op zoek naar voeding waar jij energie van krijgt en test uit wat werkt voor jouw lichaam.

“Vergelijk jezelf niet met anderen en focus op je eigen journey”

6. Je vergelijkt jezelf met anderen

Comparison kills. Vergelijk jezelf niet met anderen en focus op je eigen journey. Enkel dan ben je in staat om echt vooruitgang te merken. Ieder lichaam is anders, iedere persoon is anders, iedere persoon heeft andere doelen. Als je te druk bezig bent met iemand anders zijn journey, verlies je iedere mijlpaal die je zelf behaalt uit het oog. En het zou zonde zijn om die ongevierd te laten passeren, toch?

7. Je bent er zonder enige kennis aan begonnen

Het juist leren uitvoeren van oefeningen is zwaar underrated. Het is niet slim om je zomaar in een sport te smijten zonder enige voorkennis. Zie dat je weet hoe je veilig kan bewegen. Niet alleen om blessures te vermijden maar ook om jouw gewenste resultaten te halen. Een squat of lunge fout uitvoeren houdt je tegen en zet je vaak zelfs een paar stappen terug.

Als je echt niet weet waar te starten, is het een goed idee om een personal trainer onder de arm te nemen. Hij/zij kan ervoor zorgen dat je een stevige basis krijgt waar je dan op kan verder bouwen.


Dit waren 7 redenen die ik zowel bij mezelf als bij anderen regelmatig zie terugkomen. Uiteraard zijn er nog een heleboel andere redenen waarom je misschien geen resultaten merkt. Maar check eerst al eens in met jezelf op vlak van deze redenen. Dat gaat je al enorm vooruit helpen.

Liefs,

Jana 💕