Daarom adem je best zoveel mogelijk door je neus

Laat je kin zakken en kijk naar je borst.

​Adem door je mond. Welk deel van je lichaam beweegt? Inderdaad, je borstkas.

​Adem nu door je neus en hou je mond gesloten. Waar in je lichaam voel je nu de beweging? Klopt, een stuk lager en dieper in je buik. In je diafragma om precies te zijn.

25-50% van de populatie ademt door de mond. Het is een gewoonte die we onszelf hebben aangeleerd, als gevolg van onze levensstijl. Een gewoonte waar we ons vaak niet van bewust zijn, hoewel het onze gezondheid enorm schaadt. Een borstademhaling is snel en oppervlakkig, wat je stresssysteem activeert. En de gevolgen van stress kennen we allemaal. Maar het gaat nog verder: onder andere astma, hoge bloeddruk en hartziekten worden verergerd of zelfs veroorzaakt door mondademhaling. I’m not kidding people. This shit is real.

“Nose is for breathing, mouth is for eating”


​Door je neus ademen, stimuleert een diepe buikademhaling. Dit helpt je ontspannen, zorgt voor een betere nachtrust en verbetert je sportprestaties. Want to go deeper?


​- neushaartjes filteren de lucht die je inademt, waardoor je minder kans hebt op infecties
– neusademhaling is belangrijk voor gezonde tanden
– de lucht die door je neus naar binnen komt, wordt verwarmd en bevochtigd waardoor je minder snel dehydrateert
– je benut je longer veel efficiënter
– neusademhaling voorkomt hyperventilatie
– je sinussen produceren stikstofmonoxide als je door je neus ademt. Deze stof zorgt voor een verbreding van je bloedvaten. Zo kunnen voedingsstoffen en zuurstof beter doorheen je lichaam worden getransporteerd

In de huidige omstandigheden is het belangrijker dan ooit om onszelf gezond en sterk te houden. Een eerste stap in de goede richting is je bewust worden van je ademhaling. Wanneer adem je door je mond? Wanneer door je neus? Merk je dat je veel door je mond ademt, probeer dan eens wat meer je mond te sluiten. En hoe voel je je dan?

Become more aware.