Fitnessmateriaal for dummies

In een fitnessomgeving worden soms heel specifieke termen gebruikt, en dat kan bij veel (beginnende) gymmers voor verwarring zorgen. Terwijl bij woorden als loopband, roeier of weerstandsbanden de meesten zich nog wel iets kunnen voorstellen, doen barbells, dumbbells en kettlebells al wat minder bell-etjes rinkelen. Slaag jij de spreekwoordelijke (medicijn)bal mis als iemand jou vraagt of je de plyo box nog nodig hebt? Your Power Coach to the rescue!

Dumbbell (afkorting = DB)

Waarschijnlijk het meest gebruikte materiaal in elke fitness. Een dumbbell is een kleine halter, bestaande uit een staaf met vast gewicht (deze zie je het vaakst in de gym) of waar gewichten aan bevestigd kunnen worden. Je gebruikt ze met 1 hand, en zijn daarom ideaal voor unilaterale oefeningen (al worden ze ook heel vaak per twee gebruikt).

Wist-je-datje:

Het woord is ontstaan in Engeland. Atleten gebruikten kerkklokken (of bells) om hun armen en bovenlichaam te trainen. Dit maakte te veel lawaai, en dus haalde men de klepel eruit. Vandaar de term dumb bell, als in ‘stomme’ bel, of een bel die geen geluid maakt.

Barbell (afkorting = BB)

Een barbell is in feite een groot uitgevallen dumbbell. Het is een grote staaf, waar aan de uiteinden gewichtsplaten kunnen worden gehangen. Ze zijn perfect voor compound movements (bewegingen waarbij je meerdere spiergroepen gebruikt) zoals back squats, rows en bench press.

 

 

 

Kettlebell (afkorting = KB)

Een kettlebell is een rond gewicht met een handvat eraan. Het lijkt een beetje op een ketel, en daar komt het woord ook vandaan. Vroeger werden ketels gevuld met water of zand, en daar werd mee getraind. Het gewicht van een kettlebell is door zijn vorm niet evenredig verdeeld, waardoor er meer stabiliteit komt kijken bij het gebruik. Dit resulteert in een grote effectiviteit.

Door deze speciale vorm zijn ze ook op enorm veel manieren te gebruiken. Je kan ze in quasi elk bewegingspatroon inwerken, en daarnaast ook gebruiken voor swings, snatches en andere bewegingen die we voornamelijk tegenkomen in Crossfit.

 

 

Medicijn ball

Een medicijn bal, vaak gewoon med ball genoemd, is een verzwaarde bal. Deze kan op verschillende manieren worden gebruikt bij krachttraining, bijvoorbeeld door hem te dragen of gooien. Het krachtig gooien van een med ball is een vaak gebruikte manier om explosiviteit te trainen.

Wist-je-datje:

De medicijn bal is wellicht het oudste bekende fitnessmateriaal. Er zijn tekeningen gevonden van wel 3000 jaar geleden, waarop worstelaars dierenblazen gevuld met zand gebruikten om te trainen. Ook Hippocrates liet zijn patiënten oefenen met gevulde dierenhuiden.

Plyo box

De plyometrische box is een (meestal houten) box die voornamelijk gebruikt wordt om op te stappen of op te springen. Ze bestaan in verschillende maten (de vaakst voorkomende is 50 x 60 x 75cm). Afgaand op onze eigen ervaring worden deze boxen vaker gebruikt om op uit te rusten of om spullen op weg te leggen, dan om effectief op te springen.

 

 

Tekst: Jonas Van himbeeck / Foto’s: Jamie Neirynck