Wat is reverse breathing en hoe test je of je een reverse breather bent?

Bij reverse breathing (of andersom ademhalen) zijn de bewegingen tegengesteld aan de bewegingen van een normaal adempatroon. Je ademt dus letterlijk andersom. Vaak doe je het zonder het door te hebben, met alle gevolgen voor je mentale en fysieke gezondheid van dien.

Leg één hand op je buik en één hand op je borst. Neem dan een paar keer diep adem. Beweegt het hand op je borst omhoog tijdens het inademen en zakt het weer tijdens het uitademen, terwijl het hand op je buik zakt tijdens de inademing en omhoog komt tijdens de uitademing? Dan is de kans groot dat je een reverse breather bent en je daardoor regelmatig gestresseerd of angstig voelt.

Hoe ontstaat reverse breathing?

Ons ademhalingspatroon wordt beïnvloed door ons verleden, onze omgeving en onze cultuur. Trauma’s, prestatiedruk, luchtvervuiling, een ideaalbeeld van het ‘perfecte lichaam’: al deze dingen zetten ons natuurlijk ademhalingspatroon onder druk. Het gevolg? We ademen meer en meer op een manier die ons niet dient, vaak zonder het te beseffen. Wist je dat een foute ademhaling vaak de oorzaak is van veelvoorkomende hedendaagse klachten zoals nekpijn, vermoeidheid, chronische stress en angstaanvallen? Dat terwijl we onze ademhaling makkelijk zelf kunnen sturen, maar niemand heeft ons jammer genoeg ooit geleerd hoe.

Wat zijn de gevolgen?

Dit tegenovergestelde ademhalingspatroon geeft je niet alleen een gevoel van stress, maar heeft ook een invloed op de verschillende processen in je lichaam zoals je vertering en hartslag. Reverse breathers gaan in tegen waarvoor hun lichaam gemaakt is, waardoor ze hun longen niet optimaal benutten en vaak kortademig zijn.

Deze manier van ademen signaleert naar je lichaam dat je in een stresssituatie zit, waardoor je hartslag verhoogt en je vertering wordt stilgelegd. Bovendien worden de nek- en schouderspieren overbelast omdat zij nu mee de bewegingen van de ademhaling moeten ondersteunen: een werkje waar ze niet voor gemaakt zijn.

Reverse breathers komen zo meestal in een vicieuze cirkel terecht. Hogerop in je borst ademen, brengt je lichaam in een stresssituatie. En als je in een stresssituatie zit, ga je automatisch hogerop in je borst ademen.

Hoe kan je dan best wel ademen?

Geen paniek, elk ademhalingspatroon is omkeerbaar. Hou er wel rekening mee dat de tijd en moeite die je nodig hebt om dit te doen afhankelijk is van hoe lang je al andersom ademt. Maar ook wie al heel zijn leven lang andersom ademhaalt, kan weer terug gaan naar onze natuurlijke manier van ademhalen.

Leg je twee handen op je buik en probeer je handen naar buiten te duwen door in je buik te ademen. Bij de inademing komt je buik dus op en bij de uitademing zakt je buik weer. Hou je borst, bovenrug, nek en schouders zo stil mogelijk. Start met deze techniek 5 minuten per dag toe te passen. Zo stimuleer je je natuurlijke buikademhaling. Na verloop van tijd neemt je lichaam steeds sneller en langer deze manier van ademen over, tot je er niet meer bij hoeft na te denken.